O mnie

Giancarlo Russo przygodę z kuchnią włoską rozpoczął w wieku 7 lat. Zamiłowanie do kuchni przejął po ojcu, który prowadził własną restauracje na Sycylii. Wykształcenie kucharskie zdobył w znanej szkole gastronomicznej Villa Santa Maria we Włoszech , a doświadczenie zawodowe zdobywał pracując w restauracjach włoskich w regionie Abruzzo , a następnie w 5 gwiazdkowym Hotelu Savoy di Firenze w Toskanii. W 1998 roku przyjechał do Polski propagować rodzimą kuchnię poprzez prowadzenie szkoleń w warszawskich restauracjach. Prace w Polsce rozpoczął w restauracji Venezia , a następnie był szefem kuchni w restauracji „Chianti” w Warszawie. Do 2015 roku prowadził własne restauracje w Warszawie pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano” przy ul. Rzymowskiego i Wilczej (jedyna w Polsce restauracja oferująca przez cały rok dania ze świeżymi truflami, najlepsza włoska restauracja w 2004 roku wg „Poland Monthly”, jedna z najlepszych restauracji wg rankingu „Neewsweek’a” (w Top liscie Bikonta i Makłowicza) oraz trattorię pod nazwą „Trattoria Giancarlo” w Wesołej ( dzielnica Warszawy) uhonorowanej 5 gwiazdkami w rankingu restauracji „Polityki”.

Jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce. Jedyny w Polsce oficjalny kucharz Episkopatu przygotowujący dania dla dwóch Papieży - Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek papieskich do Polski. Kucharz przygotowujący dania dla najbardziej znanych polityków, biznesmenów, aktorów, piosenkarzy i sportowców zarówno w Polce jaki i we Włoszech. Wieloletni Prezes Stowarzyszenia Włoskich Kucharzy w Polsce oraz honorowy członek Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy ( Hellenic Chef’s Associaton ).

Aktywnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce. Organizator szesnastu edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”, organizator imprez charytatywnych dla domów dziecka, juror w wielu konkursach kulinarnych i zdobywca rekordu Guinness’a na największą włoską potrawę z grzybów.

Ekspert i doradca kulinarny oraz ambasador znanych włoskich marek w Polsce.

Autorytet kulinarny. Udziela konsultacji przy otwieraniu restauracji i hoteli , tworzy receptury dla gastronomii i przemysłu spożywczego, przeprowadza pokazy kulinarne i szkolenia z zakresu kuchni włoskiej.

Prowadził cykliczny program kulinarny pt. ”Buon Appetito” w telewizji TELE 5. oraz prezentował potrawy kuchni włoskiej dietetycznej w programie pt. ”Atleci” w telewizji Polsat Sport .

Znana postać medialna z programów: „Kawa czy herbata”, ”Biznes z gwarancją”, „Europa da się lubić”, „Szansa na sukces-wydanie specjalne”, „Top Chef” (VII odcinek V edycji oraz VI odcinek VII edycji), „Top Chef Gwiazdy od kuchni” ( VI odcinek ) i okazjonalnie z różnych programów telewizyjnych prezentujących kuchnię włoską (np. „Zapomniane trufle” ).

Laureat Hermesa „Poradnika Restauratora” 2016 w kategorii Osobowość Gastronomii. Nominowany w trzech kategoriach do prestiżowej nagrody kulinarnej pt. „Oskar kulinarny”. Autor ksiązki kulinarnej pt. „Kuchnia Włoska bez granic”.

Pasjonat kuchni włoskiej , trufli i starej kuchni polskiej. Jego hobby to piłka nożna, wędkarstwo , motoryzacja oraz wyścigi Formuły 1. Wolny czas uwielbia spędzać w gronie rodzinnym ze swoją żoną i synkiem.