1 . Tiramisu / Deser kawowy z serka mascarpone z likierem Amaretto
|
||
|
Sk³adniki dla 4 osób :
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Mikserem ubijamy ¿ó³tka z cukrem, a¿ do uzyskania kremowej konsystencji. Osobno ubijamy na sztywna pianê bia³ka z odrobina soli. Do miseczki z ubitymi ¿ó³tkami dodajemy po trochu ser mascarpone i ca³y czas miksuj±c, dolewamy likier. Gdy krem zgêstnieje i nabierze jednolitej konsystencji, dodajemy pianê z bia³ek i wszystko delikatnie mieszamy. Do kremu dodajemy zmielone w mikserze ciasteczka migda³owe i przystêpujemy do drugiego etapu przygotowania naszego deseru.
Ka¿dy z biszkoptów zanurzamy na krótko w kawie, tak aby niezupe³nie ni± nasi±k³y i uk³adamy je równ± warstw± w formie do pieczenia. Wyk³adamy po³owê kremu i przykrywamy go kolejn± warstw± w formie do pieczenia. Wyk³adamy po³owê kremu i przykrywamy go kolejn± warstw± maczanych w kawie biszkoptów. Smarujemy wierzch pozosta³ym kremem i wstawiamy do lodówki na minimalnie 4 godziny.
Deser podajemy pokrojony na kawa³ki, posypany gorzkim kakao.
|
|
|