Przepisy

1 . Tiramisu / Deser kawowy z serka mascarpone z likierem Amaretto
 
Składniki dla 4 osób :
  • • 4 żółtka
  • • 2 białka
  • • 180 g cukru pudru
  • • 400 g serka mascarpone
  • • ½ kieliszka likieru Amaretto di Saronno
  • • 5 ciasteczek migdałowych
  • • 2 paczek biszkoptów savoiardi
  • • szklanka mocnej kawy espresso
  • • 2 łyżki kakao nie słodzonego
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Mikserem ubijamy żółtka z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Osobno ubijamy na sztywna pianę białka z odrobina soli. Do miseczki z ubitymi żółtkami dodajemy po trochu ser mascarpone i cały czas miksując, dolewamy likier. Gdy krem zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji, dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Do kremu dodajemy zmielone w mikserze ciasteczka migdałowe i przystępujemy do drugiego etapu przygotowania naszego deseru. Każdy z biszkoptów zanurzamy na krótko w kawie, tak aby niezupełnie nią nasiąkły i układamy je równą warstwą w formie do pieczenia. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy go kolejną warstwą w formie do pieczenia. Wykładamy połowę kremu i przykrywamy go kolejną warstwą maczanych w kawie biszkoptów. Smarujemy wierzch pozostałym kremem i wstawiamy do lodówki na minimalnie 4 godziny. Deser podajemy pokrojony na kawałki, posypany gorzkim kakao.
zobacz :