Przepisy

12 . Involtini di vitello farcito con pomodori secchi e formaggio pecorino / Roladki cielęce faszerowane suszonymi pomidorami i serem owczym
 
Składniki na 4 porcje:
  • • 600 g cielęciny z udźca
  • • 160 g owczego sera
  • • 12 suszonych pomidorów
  • • 1 mała cebula
  • • 100 ml oliwy extra virgine
  • • 200 ml białego wytrawnego wina
  • • 100 ml bulionu mięsnego
  • • 40 g masła
  • • 80 g rukoli
  • • mąka do obtaczania
  • • sól
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Kroimy cielęcinę na dwanaście plastrów i na każdym z nich układamy suszony pomidor i kawałek sera owczego, solimy do smaku i formujemy roladki, spinając je wykałaczkami. Rozgrzewamy oliwę na patelni do której dodajemy pokrojona w plastry cebulę. Smażymy obtoczone w mące roladki przez 5-6 minut często przewracając. Po uzyskaniu złocistego koloru wyciągamy cebulę z patelni i dodajemy masło, a gdy się całkowicie rozpuści dolewamy białe wino oraz bulion. Gotujemy całość do czasu aż sos zgęstnieje. Na talerz wykładamy liście młodej rukoli, na rukolę roladki i polewamy niewielka ilością sosu.
zobacz :