Przepisy

2 . Panna Cotta con frutti di bosco / Deser śmietankowy z sosami z owoców leśnych
 
Składniki dla 4 osób :
  • • 150 ml śmietany 36 %
  • • 150 ml mleka 3,2 %
  • • 80 g cukru pudru
  • • 4 listki żelatyny rybiej
  • • 300 g owoców leśnych ( maliny, jagody )
  • • czekolada dekoracyjna
  • • listki mięty
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Żelatynę namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 10 minut. W tym czasie podgrzewamy w garnku mleko wraz ze śmietaną i cukrem. Nie wolno doprowadzić do wrzenia. Następnie dodajemy odciśniętą żelatynę i całość gotujemy raz jeszcze przez ok. 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia. Ciepła masę wylewamy do posiadanej deserowej formy i pozostawiamy do zastygnięcia przez co najmniej 4 godziny. Przygotowujemy sos z owoców leśnych lub czekolady ( albo podajemy ze świeżymi owocami dekorując czekoladą ) i w dowolnej formie podajemy z Panna Cotta dekorując listkami mięty.
zobacz :