Przepisy

8 . Pasta alla norma /Makaron z pomidorami i bakłażanem
 
Składniki dla 4 osób :
  • • 400 g makaronu penne rigate
  • • 300 g dojrzałych pomidorów
  • • 2 bakłażany
  • • 15 kaparów z soli
  • • 50 g solonego sera ricotta ( lub owczego sera )
  • • 6 łyżek oliwy extra virgine
  • • 2 ząbki czosnku
  • • 10 listków bazylii
  • • oregano
  • • sól
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Kroimy bakłażany w około 1- centymetrową kostkę, pozostawiając kilka plastrów do dekoracji. Układamy bakłażan na sitku, solimy i odstawiamy na pół godziny, by pozbawić je charakterystycznej gorczyczki. Następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem. Wlewamy oliwę na patelnię dodajemy ząbki czosnku i silnie rozgrzewamy, tak żeby bakłażany wchłonęły jak najmniej tłuszczu. Po zarumienieniu się czosnku usuwamy go z patelni (pozostaje jedynie smak czosnku w oliwie ). Na czosnkowej oliwie smażymy najpierw plastry do dekoracji, a następnie resztę bakłażanów pokrojonych w gruba kostkę. Gdy tylko bakłażany zaczną nabierać złocistego koloru, dodajemy pomidory, pół szklanki gorącej wody, kapary, oregano oraz bazylię. Dusimy wszystko razem przez ok. 15 min. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Odcedzamy penne i przekładamy do garnka z przygotowanym uprzednio sosem i posypujemy solonym serem ricotta. Całość mieszamy i wykładamy na przygotowaną miseczkę z parmezanu ( lub bezpośrednio na talerz ). Na wierzch układamy plastry usmażonego bakłażana i dodatkowo dekorujemy listkiem bazylii.
zobacz :