IV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej “Arte Culinaria Italiana” odbył się 24 stycznia 2004 roku we włoskiej restauracji - Giancarlo Ristorante Italiano w Warszawie przy ulicy Rzymowskiego 34.
Do konkursu stanęło 14 ekip kucharzy z całej Polski.
Oto lista :
- • Restauracja „Ratuszowa” – Grudziądz – Grzegorz Parczewski, Elżbieta Markuszewska
- • Hotel ”Marriot” – Warszawa – Zbigniew Stankiewicz ,Tomasz Olszewski
- • Restauracja „Compagnia del Sole” – Warszawa - Łukasz Peliszek ,Rafał Żelichowski
- • „Restauracja St. Antonio” – Warszawa - Lewandrowski Rafał ,Maksym Banachowicz
- • „Restauracja Bordo” – Warszawa - Marcin Piotrowski ,Krzysztof Karasiński
- • Hotel Polichno – Wolbórz - Marcin Stańczyk ,Zbigniew Grzejda
- • Best Western Hotel Mazurkas - Warszawa – Artur Pijanowski ,Robert Mazur
- • „Villa Park” – Wesoła - Wojciech Rosiński ,Paweł Barszczak
- • Novotel Airport – Warszawa - Marek Niedźwiadek , Dorota Kaskiewicz
- • Hotel „Grand” – Warszawa - Komor Radosław, Wójcik Jacek
- • Hotel „Westin” – Warszawa - Marcin Sasin,Ernest Jagodziński
- • Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni – Region Pomorski – Trójmiasto - Paweł Macioszczyk, Łukasz Łukasiewicz
- • Restauracja „Pirat” Hotel Władysławowo – Gdańsk - Maciej Kończak ,Krzysztof Okoń
- • Firma Janex – Warszawa - Piotr Wenke , Łukasz Wojnarowicz
W tym roku uczestnicy konkursu byli oceniani przez wyjątkowo liczne jury:
Jury techniczne OSSKiC:
- 1. Tadeusz Matysiak
- 2. Mirosław Reszczyk
- 3. Andrzej Bryk
- 4. Jacek Kempa
Supervisor – konsultant/koordynator:
- 1. Antonio Centurrino – szef kuchni - restauracja Verona – Warszawa
Jury degustacyjne:
- 1. Gianni Rancan – znawca win, krytyk kulinarny, przedstawiciel Istituto Enologico Italiano
- 2. Rossario Parisi - przedstawiciel Federazione Italiana Cuochi
- 3. Piotr Bikont – krytyk kulinarny
- 4. Marcin Kręglicki – właściciel sieci restauracji „Siesta” w Warszawie
- 5. Grzegorz Kazubski – Prezes OSSKiC
- 6. Giancarlo Russo – Chef di Cucina Executive, właściciel “Giancarlo” Ristorante Italiano
- 7. Luca Duci - Sommelier Istituto Enologico Italiano
Jury Publiczności:
- 1. Andrzej Grabarczyk - Aktor
- 2. Jerzy Bar - Prezes BT Towarzystwo Inwestycyjne
- 3. Konwalia Kazimierczak Dyrektor firmy STOCK - Sponsor Główny
- 4. Tadeusz Pióro - Szef działu gastronomicznego – Magazyn „Wino”
- 5. Sławomir Grzyb - Prezes portalu hotelarsko-gastronomicznego Gastrona.pl
- 6. Vittorio Hemsi – Prezes TELE 5
- 7. Angelo Vinci - Prezes ICE - Włoski Instytut Handlu Zagranicznego
- 8. Marek Kotkiewicz – Prezes Technoblock Polska Sp. z o.o.
- 9. Aldona Witak – Redaktor Naczelna czasopisma Food Service
- 10.Wojciech Bońkowski - Redaktor Naczelny Przewodnika „Wina Europy” i Magazynu „Wino”
- 11. Alberto Cortese – Prezes Bacardi - Martini Polska – Sponsor
I miejsce zajęli:
- Grzegorz Parczewski i Elżbieta Markuszewska z Restauracji Ratuszowa z Grudziądza
II miejsce zajęli:
- Zbigniew Stankiewicz i Tomasz Olszewski z Hotelu ”Marriot” z Warszawy
III miejsce zajęli:
- Łukasz Peliszek i Rafał Żelichowski z Restauracji „Compagnia del Sole” z Warszawy
Nagrodami za I miejsce były:
- 1. Złoty medal (z prawdziwego złota) - od Technoblock Polska Sp. z o.o. – Prezes Marek Kotkiewicz
- 2. Dyplomy i medale za uczestnictwo w konkursie – - Giancarlo Russo
- 3. Bilety lotnicze do Włoch – od Olimp Air – Prezes Andrzej Górski
- 4. Tygodniowy wyjazd do Włoch - od Istituto Enologico Italiano - Prezes Emilio Bixio
- 5. Vermuth Martini 3l – od Martini – Prezes Alberto Cortese ( w zastępstwie Pan Jacek Zieliński)
- 6. Bezpłatna dostawa i wynajem dystrybutorów z wodą Dar natury przez 6 m-cy, parasole firmowe, koszulki i kubeczki – od ESI Polska Sp. z o.o. - Dar Natury – Prezes Henrik Jellert
- 7. Kosz z produktami spożywczymi firmy Janex – Prezes Sławomir Wiesiak ( w zastępstwie Pan Jan Adam Paradowski )
- 8. Prenumerata miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
- 9. Parasole firmowe – od STOCK – Dyrektor Konwalia Kazimierczak
- 10. Czapeczki i koszulki firmowe – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli ( w zastępstwie Krzysztof Marciński )
- 11. Kawa i filiżanki do kawy – od Flint Sp. z o.o. - Prezes Edward Flint
Nagrodami za II miejsce były:
- 1. Srebrny medal ( z prawdziwego srebra ) – od Technoblock Polska Sp. z o.o. – Prezes Marek Kotkiewicz
- 2. Dyplomy i medale za uczestnictwo w konkursie – od GRG - Giancarlo Russo
- 3. Zegarki Regoloi parasole firmowe – od STOCK – Dyrektor Konwalia Kazimierczak
- 4. Kuchenne noże profesjonalne – od OSSKiC - Prezes Grzegorz Kazubski
- 5. Vermuth Martini 3l – od Martini – Prezes Alberto Cortese
- 6. Bezpłatna dostawa i wynajem dystrybutorów z wodą Dar natury przez 6 m-cy – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Henrik Jellert
- 7. Prenumerata miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
- 8. Czapeczki i koszulki firmowe – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli
- 9. Parasole firmowe, koszulki, kubeczki - od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Henrik Jellert
- 10. Kawa i filiżanki do kawy – od Flint Sp. z o.o. - Prezes Edward Flint
Nagrodami za III miejsce były:
- 1. Brazowy medal ( z prawdziwego brazu ) – od Technoblock Polska Sp. z o.o. – Prezes Marek Kotkiewicz
- 2. Dyplomy i medale za uczestnictwo w konkursie – od GRG - Giancarlo Russo
- 3. Obrazy znanej malarki Pani Beaty Szwed – od Piekarni Szwedka – Prezes Piotr Popiołkowski
- 4. Vermuth Martini 3l – od Martini – Prezes Alberto Cortese
- 5. Alkohol, kieliszki firmowe i parasole firmowe – od STOCK - Dyrektor Konwalia Kazimierczak
- 6. Bezpłatna dostawa i wynajem dystrybutorów z wodą Dar natury przez 6 m-cy – od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Henrik Jellert
- 7. Prenumerata miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
- 8. Czapeczki i koszulki firmowe – sponsor- ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli
- 9. Parasole firmowe, koszulki i kubeczki – ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Henrik Jellert
- 10. Kawa i filiżanki do kawy – od Flint Sp. z o.o. – Prezes Edward Flint
Nagroda Publiczności:
- Mandolina do obróbki warzyw – od Grupy Impel S.A. – Dyrektor Piotr Rugulski
Wszyscy uczestnicy otrzymali:
- 1. Prenumeratę miesięcznika Food Service – Redaktor Naczelna Aldona Witak
- 2. Czapeczki i koszulki - od ESI Polska Sp. z o.o. – Prezes Fulvio Gimbelli
- 3. Pieczywo z piekarni Szwedka – Prezes Piotr Popiołkowski
Nagroda dla wylosowanej osoby:
- Kosz z produktami od sponsorów – wino (Giancarlo Ristorante Italiano), brandy (STOCK), martini (Martini), makarony (Malma), oliwa (Sanremo Grup).
Sponsorzy ufundowali medale i dyplomy dla wszystkich uczestników, a liczne nagrody dla laureatów (nawet ze szczerego złota) przeszły wszelkie wyobrażenia.
Wysoki poziom Konkursu - a kunsztu zwycięzców w szczególności - podkreślali zarówno uczestnicy, jury, jak również przybyli goście.