14 . Bucatini verdi alla amatriciana / Zielony makaron bucatini z pomidorkami cherry
|
||
|
Składniki dla 4 osób:
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Szpinak wrzucamy na minutę na wrzącą wodę, następnie odcedzamy i studzimy.
Kroimy liście na cienkie paski i dodajemy do składników do ciasta. Wyrabiamy ciasto
i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu
bucatini.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę
bekon, dodajemy dużą ilość pieprzu , sól do smaku i całość mieszamy. Następnie podlewamy składniki winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy przekrojone na
pół pomidorki cherry, bazylię oraz niewielką ilość gorącej wody. Dusimy przez ok.8 minut.
Przygotowany makaron bucatini gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do
przygotowanego sosu. Na koniec posypujemy startym serem pecorino. Wykładamy na
talerze dekorując listkiem bazylii.
|
|
|