Przepisy

14 . Bucatini verdi alla amatriciana / Zielony makaron bucatini z pomidorkami cherry
 
Składniki dla 4 osób:
  • • 28 szt pomidorków cherry
  • • 120 g bekonu
  • • 60 g sera pecorino
  • • 50 ml wino białe wytrawne
  • • 4 łyzki oliwy z oliwek extra vergine
  • • 10 listków bazylii
  • • pieprz czarny mielony
  • • sól do smaku
  • Ciasto:
  • • 400 g semola
  • • 200 g świeży szpinak ( liście )
  • • 4 jaja
  • • 40 g soli
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Szpinak wrzucamy na minutę na wrzącą wodę, następnie odcedzamy i studzimy. Kroimy liście na cienkie paski i dodajemy do składników do ciasta. Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu bucatini. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w drobną kostkę bekon, dodajemy dużą ilość pieprzu , sól do smaku i całość mieszamy. Następnie podlewamy składniki winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy przekrojone na pół pomidorki cherry, bazylię oraz niewielką ilość gorącej wody. Dusimy przez ok.8 minut. Przygotowany makaron bucatini gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Na koniec posypujemy startym serem pecorino. Wykładamy na talerze dekorując listkiem bazylii.
zobacz :