Przepisy

15 . Silatelli con calamari e piselli / Makaron silatelli z kalmarami i zielonym groszkiem.
 
Składniki dla 4 osób:
  • • 400 g tub kalmarów baby
  • • 160 g groszku konserwowego
  • • 100 ml wino białe wytrawne
  • • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • • 2 ząbki czosnku
  • • natka pietruszki
  • • rukola
  • • sól do smaku
  • Ciasto:
  • • 400 g semola
  • • 4 jaja
  • • 40 g soli
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu spaghetti silatelli. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Kalmary oczyszczamy i tuby kalmarów kroimy w cienkie pierścienie, pozostawiamy w całości macki. Dodajemy do podsmażonego na patelni czosnku, następnie podlewamy winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody. Dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i gotujemy przez ok. 10-12 minut. Przygotowany makaron silatelli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Wykładamy na talerze dekorując listkami rukoli.
zobacz :