Przepisy

19 . Pappardelle tricolori con salmi di vitello / Trójkolorowy makaron pappardelle z cielęciną
 
Składniki dla 4 osób:
  • • 300 g udĽca cielęcego
  • • 50 ml oliwa z oliwek extra vergine
  • • 70 g marchwii
  • • 70 g selera naciowego
  • • 70 g cebuli
  • • 50ml wino białe wytrawne
  • • 50 g parmezanu
  • • rozmaryn
  • • sól do smaku
  • Ciasto:
  • • 400 g semola
  • • 4 jaja
  • • 40 g soli
  • • 30 g koncentratu pomidorowego
  • • 100 g ¶wieżego szpinaku ( li¶cie )
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Semole dzielimy na trzy części ( 200 g na ciasto białe, 100g na ciasto zielone, 100 g na ciasto czerwone ). Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto . Do ciasta czerwonego dajemy tylko 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta zielonego dajemy 1 żółtko i pokrojone w paski liście szpinaku ( uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok.1 minutę , odcedzamy i studzimy ), 10 g soli. Produkujemy trójkolorowy makaron uzywając miksera cooking chef z przystawką do makaronu pappardelle. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa ( marchew, seler naciowy i cebulę ). Podsmażamy przez około 5 minut ( jeśli potrzeba na patelnię dodajemy niewielką ilość wody ). Następnie dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cielęcinę i podlewamy całość winem. Po wyparowaniu alkoholu dodajemy niewielką ilość wody oraz gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i dusimy całość jeszcze przez 5 minut. Przygotowany makaron pappardelle gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan i wykładamy na talerze dekorując gałązką rozmarynu.
zobacz :