Przepisy

6 . Spaghetti alle cozze/ Spaghetti z małżami
 
Składniki:
  • • 400 g spaghetti
  • • 1 kg świeżych, dużych małży ( cozze)
  • • 2 ząbki czosnku
  • • 400g krojonych pomidorów w zalewie
  • • 6 łyżek oliwy extra virgine
  • • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • • duży pęczek natki pietruszki
  • • ewentualnie ostra mielona papryka
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Myjemy dokładnie małże pod bieżącą zimną wodą, oczyszczając je z wodorostów. Na patelni rozgrzewamy oliwę wraz z pokrojonym czosnkiem, dodajemy małże i smażymy pod przykryciem przez 2 minuty. Zdejmujemy pokrywkę, wlewamy białe wino i gotujemy przez kolejne 2 minuty, a następnie dodajemy pomidory i jeszcze na chwilę przykrywamy. Gdy tylko małże się otworzą, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy je jeszcze przez 8- 10 minut, lecz nie dłużej, bo staną się twarde. W międzyczasie gotujemy makaron al dente, a następnie odcedzamy i przekładamy go na patelnię do przygotowanych małży .Posypujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki oraz doprawiamy, według uznania, ostrą mieloną papryką.
zobacz :