Przepisy

3 . Salmone in aceto balsamico/ Plastry łososia marynowane w occie balsamicznym
 
Składniki dla 4 osób :
  • • 600 g filetu z łososia
  • • 150 ml octu balsamicznego ( najlepiej sezonowany minimalnie 6 lat )
  • • 1 marchew
  • • 1 łodyga selera naciowego
  • • 1 mała czerwona cebula
  • • 100 ml oliwy extra virgine
  • • natka pietruszki
  • • koper
  • • sól
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Do miseczki wsypujemy odrobinę soli. Wlewamy ocet balsamiczny i po rozpuszczeniu soli dolewamy oliwę cały czas całość delikatnie mieszając do uzyskania konsystencji emulsji. Dodajemy następnie pokrojona w cienkie plasterki marchewkę , seler naciowy i cebulę. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy pokrojone na bardzo cienkie kawałki filety łososia. Całość odstawiamy do lodówki na 4 godziny. Łososia podajemy posypując pokrojoną natka pietruszki i dekorujemy gałązką koperku.
zobacz :