XI Konkurs W³oskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” zakoñczy³ siê wielk± satysfakcj±.
Razem ze wspó³organizatorem Wies³awem Bober – gospodarzem Fabryki We³ny Hotel&SPA w Pabianicach przygotowali¶my wyj±tkowe wydarzenie kulinarno-kulturalne. Podczas dwóch dni konkursu rzesza sympatyków kuchni w³oskiej , uczestnicy, jurorzy, sponsorzy i media mieli mo¿liwo¶æ poznaæ serdeczny , ¿artobliwy i specyficzny klimat w³oskiej gastronomicznej imprezy. Relacja filmowa z Konkursu
W konkursie dla profesjonalistów wyst±pi³o 10 ekip kucharzy z najlepszych hoteli i restauracji w kraju oraz 2 ekipy kucharzy z W³och:
Wszyscy przygotowywali dania w³oskie ukierunkowane na zdrow± kuchniê z u¿yciem naczyñ do gotowania marki Philipiak Milano - sponsora strategicznego konkursu.
Imprezê odwiedzi³o wielu pasjonatów kuchni w³oskiej oraz osób chc±cych poznaæ wyborne grono autorytetów kulinarnych – jurorów konkursu. Dania uczestników ocenia³y trzy grupy jurorów nie tylko za walory smakowe i wygl±d, ale tak¿e pod wzglêdem odpowiedniego doboru sk³adników od¿ywczych.
Podczas wieczornej Gala Diner poznali¶my zwyciêzców konkursu oraz wszystkie nagrody o które walczyli uczestnicy. Nale¿y zaznaczyæ, i¿ Arte Culinaria Italiana jest jedynym w Polsce konkursem w którym zwyciêzcy otrzymuj± od organizatora medale z prawdziwych kruszców. W tym roku by³y to nie tylko medale , ale tak¿e naczynia kuchenne powlekane 24 karatowym z³otem od marki Philipiak Milano.
Zwyciêzcami konkursu zostali:
Kucharze przygotowali zwyciêskie dania : Ravioli z ziemniakiem truflowym, kremowym ¿ó³tkiem, jarmu¿em i czarn± trufl± oraz Filet z dorsza ze szpinakiem, komos± ry¿ow± i korzeniem trybuli.
Otrzymali fantastyczne nagrody: Z³ote medale, czek z nagrod± pieniê¿n± w wysoko¶ci 5000 z³, powlekane 24 karatowym z³otem naczynia kuchenne od marki Philipiak Milano, wysokiej jako¶ci wina Spumante Couve 830 od marki Agriverde, miksery Mikro Mixod marki Robot Coupe, zestaw sprzêtu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplomy oraz puchar od firmy Kapitan Pirat, upominki od firmy Convotherm oraz prenumeratê roczn± czasopism Gazzetta Italia, Restauracja, Przegl±d Gastronomiczny oraz Poradnik Restauratora. Ekipie tej Jury Degustacyjnego VIP przyzna³o nagrodê specjaln± VIP w postaci zestawów ekskluzywnych no¿y kuchennych od marki Philipiak Milano oraz vouchery z pakietem weekendowym od w³a¶ciciela Fabryki We³ny Hotel & SPA.
Nagrodom za zajecie I miejsca nie by³o jednak koñca. Kucharze z Restauracji Amber Room otrzymali od Prezesa Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy Krzysztofa Szulborskiego wyj±tkow± nagrodê w postaci zakwalifikowania siê do XIII edycji Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich „Dorszowe ¯niwa”. Arleta ¯ynel Prezes Podlaskiej Akademii Kulinarnej ufundowa³a nagrodê w postaci udzia³u w pokazie kulinarnym najlepszych szefów kuchni z Londynu wraz z wyjazdem na szkolenie do restauracji w Londynie. Nagrodê niespodziankê ufundowa³ tak¿e Prezydent Pabianic Pan Grzegorz Mackiewicz.
Przejd¼my jednak do dalszych nominacji.
I miejsce w konkursie dla Amatorów zdoby³a Pani Mariola Grzêda z Szyd³owca, która przygotowa³a Penne bezglutenowe z piersi± kaczki i warzywami w sosie pomidorowymi .
Otrzyma³a nagrodê g³ówn± - powlekane 24 karatowym z³otem naczynie kuchenne od marki Philipiak Milano, wysokiej jako¶ci wino Spumante Couve 830 od marki Agriverde, zestaw sprzêtu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplom oraz puchar od firmy Kapitan Pirat.
Panowie przygotowali Lasagne z krewetkami i warzywami mini oraz Jagniêcinê z polent± z kasztanami ,koprem w³oskim, grillowanym boczniakiem i sosem figowym.
Nagrody które otrzymali to : Srebrne medale, czek z nagrod± pieniê¿n± w wysoko¶ci 3000 z³, patelnie królewskie od marki Philipiak Milano, wysokiej jako¶ci wina Spumante Couve 830 od marki Agriverde, zestaw sprzêtu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplomy oraz puchar od firmy Kapitan Pirat, upominki od firmy Convotherm oraz prenumeratê roczn± czasopism Gazzetta Italia, Restauracja, Przegl±d Gastronomiczny oraz Poradnik Restauratora. Dodatkowo firma Convotherm ufundowa³a voucher na 3–dniowy wyjazd do Centrum Szkoleniowego Manitowoc w Bawarii.
Dania konkursowe to Ravioli z krewetkami na musie dyniowym z pian± z wêdzonego mas³a oraz Opalana makrela z pure marchewkowym, emulsj± orzechow±, oliw± szczypiorkow± i pra¿onym ry¿em .
Nagrody które otrzymali to : br±zowe medale, czek z nagrod± pieniê¿n± w wysoko¶ci 1000 z³, patelnie kuchenne od marki Philipiak Milano, wysokiej jako¶ci wino Spumante Couve 830 od marki Agriverde,, zestaw sprzêtu kuchennego od Piekarni Szwajcarskiej Intereuropol , zestaw produktów od marki Monini , dyplomy oraz puchar od firmy Kapitan Pirat, upominki od firmy Convotherm oraz prenumeratê roczn± czasopism Gazzetta Italia, Restauracja, Przegl±d Gastronomiczny oraz Poradnik Restauratora.
Sponsorzy wydarzenia ufundowali jeszcze wiele cennych nagród.
Wszyscy bior±cy udzia³ w tworzeniu konkursu otrzymali pami±tkowe dyplomy i talerze z linii Rosenthal z logo konkursu ufundowane przez firmê Tableart Tomasz Miszczak, a tak¿e produkty od marki Philipiak Milano, Prymat, Monini, Good Mills ,Menu Italia i Kapitan Pirat.
Wielk± nagrod± niespodziank± od Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni by³a pierwsza nominacja do kadry narodowej Kucharzy Juniorów OSSKiC na Olimpiadê Kulinarn± w Erfurcie 2016 .Uczestnikiem kadry zosta³ Patryk Mach z Hotelu Blue Diamond Active SPA w Trzebownisku.
Konkurs relacjonowa³ Pawe³ Pochwa³a, a uroczysta galê poprowadzi³ Zygmunt Chajzer.
Uatrakcyjnieniem wieczoru by³ wystêp w³oskiego artysty Williama Prestigiacomo oraz energetycznego Micha³a Niemca, którym towarzyszy³a moja skromna osoba.
Stanowiska konkursowe zosta³y wyposa¿one przez firmê Gastro Magic Service. Naczynia do gotowania udostêpni³a firma Philipiak Milano, a profesjonalne roboty kuchenne dostarczy³a firma Robot Coupe. Piece konwekcyjno-parowe zosta³y zainstalowane przez firmê Convotherm, a profesjonaln± zmywarkê do gastronomi dostarczy³a firma Winterhalter. Marynarki i zapaski konkursowe dla uczestników i jurorów konkursu uszy³a i ufundowa³a firma Cheman.
Ogromne podziêkowania sk³adam na rêce Andrzeja Gnoiñskiego prezesa marki Philipiak Milano, sponsora strategicznego konkursu, bez pomocy którego nie uda³oby mi siê przygotowaæ tak presti¿owego i wysoko jako¶ciowego konkursu.
Podziêkowania kierujê tak¿e do Andrzeja Furmana W³a¶ciciela Hotelu Fabryka We³ny, który umo¿liwi³ mi zorganizowanie konkursu w tak wspania³ym miejscu. Dziêkujê ca³emu personelowi hotelu , za jego ciê¿k± pracê.
Dziêkujê tak¿e moim kolegom jurorom, którzy znale¼li czas i ochotê aby z czystej sympatii pomóc mi w przeprowadzeniu czê¶ci merytorycznej konkursu. I za to , ¿e zechcieli¶cie ubraæ przepiêkne kucharskie marynarki konkursowe, które przykuwa³y oczy wszystkich sympatyków konkursu.
Ale szczególne podziêkowania kierujê dla dwóch osób – dla mojej Izabeli oraz Wies³awa Bober , to oni najbardziej zas³uguj± na uk³ony i wielkie brawa za ogrom pracy , który w³o¿yli przygotowuj±c to wydarzenie.
Serdecznie dziêkujê wszystkim , którzy wspó³tworzyli konkurs i gor±co zapraszam do wspó³pracy w przysz³ym roku na XII Arte Culinaria Italiana. Relacja filmowa z Konkursu
Giancarlo Russo