Przepisy

17 . Fusilli tricolori al gorgonzola e rucola / Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z sera gorgonzola z rukolą
 
Składniki dla 4 osób:
  • • 200 ml śmietany 36%
  • • 20 g masła
  • • 160 g sera gorgonzola
  • • 80 g parmigiano reggiano
  • • likier cointreau
  • • rukola
  • • sól do smaku
  • Ciasto:
  • • 400 g semola
  • • 4 jaja
  • • 40 g soli
  • • 30 g koncentratu pomidorowego
  • • 100 g świeżego szpinaku (liście)
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Semole dzielimy na trzy części (200 g na ciasto białe, 100g na ciasto zielone, 100 g na ciasto czerwone). Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta czerwonego dajemy tylko 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy ciasto. Do ciasta zielonego dajemy 1 zółtko i pokrojone w paski liście szpinaku ( uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok.1 minutę, odcedzamy i studzimy ), 10 g soli. Produkujemy trójkolorowy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu fusilli. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gorgonzolę i czekamy do momentu rozpuszczenia się sera. Dolewamy likieru, flamberujemy , a następnie dodajemy śmietanę ( nie wolno doprowadzić do wrzenia ) i gotujemy do czasu uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowany makaron fusilli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do sosu. Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan i wykładamy na talerze dekorując listkami rukoli.
zobacz :