25 wrze¶nia w Centrum Olimpijskim w Warszawie odby³a siê dziesi±ta, jubileuszowa edycja Konkursu W³oskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Wydarzenie, którego celem by³a promocja kuchni w³oskiej w Polsce, zosta³o zorganizowane przez jednego z najbardziej znanych kucharzy w naszym kraju – Giancarlo Russo.
Do fina³u konkursu zosta³o zakwalifikowanych 16 dwuosobowych zespo³ów reprezentuj±cych restauracje z ca³ej Polski. Uczestnicy mieli za zadanie w okre¶lonym czasie przygotowaæ dwa oryginalne w³oskie dania – pierwsze na bazie makaronu oraz deser.
Ponadto ekipy musia³y wykazaæ siê odpowiednim u¿yciem sprzêtu gastronomicznego firmy Kenwood oraz wykorzystaniem produktów cukierniczych marki Master Martini, a tak¿e sera Parmigiano Reggiano.
Przygotowane w tym roku przez zawodników potrawy prezentowa³y siê wyj±tkowo elegancko i wykwintnie. Dru¿yny wykaza³y siê du¿± pomys³owo¶ci± w doborze sk³adników jak i ciekaw± dekoracj± przygotowanych dañ. Efekty pracy zespo³ów ocenia³o jury, w którego sk³ad wesz³y prawdziwe autorytety ze ¶wiata gastronomii oraz znane gwiazdy. Rolê przewodnicz±cego jury sprawowa³ Jerzy Pasikowski, natomiast przewodnicz±c± jury cukierników zosta³a Bo¿ena Sikoñ.
A oto lista pozosta³ych cz³onków jury:
Podczas gdy trwa³y zmagania konkursowe, go¶cie konkursu mogli równie¿ odwiedzaæ liczne stoiska, na których prezentowane by³y produkty sponsorów wydarzenia. Odwiedzaj±cy mogli m.in. zapoznaæ siê z ofert± takich firm jak Saga, Cheman, Monini; spróbowaæ asortymentu importera produktów w³oskich – Mille Sapori, jak i greckich – The Greek Gourmet; oraz poznaæ liczne funkcje i cechy urz±dzenia Cooking Chef marki Kenwood. Po konkursowych emocjach przyszed³ czas na kulminacjê dnia, czyli wieczorn± galê, na której nast±pi³o og³oszenie wyników oraz oficjalne wrêczenie nagród.
Zdobywc± pierwszego miejsca okaza³a siê dru¿yna z Zamku Dubiecko, w sk³adzie: Janusz Pyra, Bogdan Rewera, która zosta³a równie¿ wyró¿niona nagrod± od Jury Smakoszy i Gwiazd. Zwyciêskie potrawy: mieszki z ciasta z krewetkami i dyni± na sosie bazyliowym oraz flan z semifreddo i malinami.
Drugie miejsce na podium zajêli reprezentanci Restauracji Splendido z Wroc³awia– Micha³ Plewka oraz Arkadiusz Kropid³owski. Ich propozycj± konkursow± by³y conchiglie rigate zapiekane z dwoma sosami: z owoców morza i ze ¶wie¿ego szpinaku z serkiem mascarpone. Na deser podali „ró¿ê piasków” czyli p³atki czekoladowe przek³adane musem z mascarpone i likierem Grand Marnier.
Trzecie miejsce przypad³o ekipie z Hotelu Dr Ireny Eris/ Restauracji Oran¿eria - Wzgórza Dylewskie – Mariusz Gasek, Grzegorz Chmielewski. Nagrodzono ich za pizzocheri alla valtelina oraz bavarese alla vanillia.
Dziêki hojno¶ci sponsorów zdobywcy wszystkich trzech miejsc na podium otrzymali zaproszenie na po³owy dorsza od firmy Wêdkarstwo Morskie, Kapitan Pirat Leszek Wi¶niewski, zaproszenia na szkolenia baristyczne ufundowane przez firmê Primulator, zaproszenia na szkolenie na temat czekolad i deserów w nowoczesnej kuchni zorganizowane przez Master Martini Polska oraz kosze oliw smakowych od firmy Monini. Ponadto zdobywcy pierwszego miejsca otrzymali zaproszenie na wyjazd do W³och do zak³adów Unigra Spa, zaproszenie na dwudniowy pobyt w hotelu Bryza w Juracie, elementy wyposa¿enie kuchni oraz czek na kwotê 1500 z³otych, ufundowany przez pani± Donatê Paszkiewicz z Miêdzynarodowych Targów Poznañskich. Za zajêcie drugiego miejsca przyznano dodatkowo miêdzy innymi sprzêt AGD i wyposa¿enie kuchenne. Dru¿yna z Dubiecka, która zajê³a pierwsze miejsce, zosta³a nominowana do Konkursu „Szef Kuchni roku 2011” organizowanego przez Fundacjê KSK oraz do pó³fina³u Kulinarnego Pucharu Polski 2011. Za zajêcie pierwszego miejsca uczestnicy otrzymali roboty planetarne marki Kenwood, a za drugie i trzecie - blendery rêczne i p³yty indukcyjne.
Gratulacjom i podziêkowaniom nie by³o koñca, a wszyscy w szczególno¶ci podkre¶lali zas³ugi Giancarlo Russo w przygotowaniu tak udanego konkursu. Wieczór równie¿ obfitowa³ w liczne atrakcje. Na go¶ci czeka³ poczêstunek przygotowany przez Restauracjê Moonsfera oraz tort jubileuszowy wykonany specjalnie na tê okazjê przez firmê Master Martini Polska. Kolejnym punktem programu by³ show kulinarny w wykonaniu Mistrzów Kucharskich z Fundacji Klubu Szefów Kuchni oraz znanych gwiazd telewizyjnych.
Przygotowane dania trafi³y do oceny i degustacji zaproszonych go¶ci i zebra³y same pochwa³y i najlepsze z mo¿liwych recenzji.
X edycja konkursu Arte Culinaria Italiana ju¿ za nami… Gratulujemy wszystkim zwyciêzcom oraz organizatorom i z niecierpliwo¶ci± czekamy na przysz³oroczny konkurs.
Tymczasem zapraszamy do obejrzenia galerii zdjêæ z edycji 2010.W pracê nad wydarzeniem „Arte Culinaria Italiana” zaanga¿owanych by³o wiele osób i instytucji. Organizatorzy pragn± podziêkowaæ wszystkim tym, których praca przyczyni³a siê do sukcesu tegorocznej edycji: jurorom oraz koordynatorom: Markowi Widomskiemu, Waldemarowi Ho³ówce i Piotrowi Szczygielskiemu, prowadz±cemu konkurs £ukaszowi Konikowi i prowadz±cemu galê Jackowi Kopczyñskiemu. Podziêkowania nale¿± siê równie¿ sponsorom: marce De\'longhi (sponsorowi strategicznemu), marce Kenwood (sponsorowi strategicznemu), marce Master Martini (sponsorowi g³ównemu), firmom: Stalgast Sp. z o.o., WINTERHALER GASTRONOM POLSKA SP.Z O.O., PRIMULATOR SP.Z O.O., Gastro Magic Service WYPO¯YCZALNIA GASTRONOMICZNA, RESTAURACJI MOONSFERA, OERLEMANS FOODS POLSKA SP.Z O.O., CHEMAN SP.Z O.O., MILLE SAPORI PLUS SP. Z O.O., Marce Monini, Marce Saga, Marce Piacetto, Marce Franke, Marce FINLANDIA, Marce FRANGELICO, Marce FANTINEL, Marce White Energy Drink, Event grupie marketingowo-reklamowej, Inter Europol Piekarnia Szwajcarska SA, Sabigo Dariusz Grzelak, Wilbo SA, Renik S.c., Gronex Adam Trzewnik, Kapitan Pirat Wêdkarstwo Morskie, Ekskluzywne Wyposa¿enie Gastronomii, Noma Sp. z o.o., Diversey Polska Sp. z o.o., WBD Group Sp. z o.o., GGS Solingen – Centrum Wdra¿ania Technologii, Firmie Mularski Gospodarstwo ogrodnicze – pomidory familijne, Hiestand Sp. z o.o., The Greek Gourment Sp.j.