Weekendowe zmagania kucharzy i gwiazd w ramach XII Konkursu W³oskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” za nami! Relacja filmowa ->
W ramach konkursu, którego pomys³odawc± jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet w³oskiej kuchni w Polsce, 10 marca w Hotelu S³oneczny Zdrój Medical SPA&Wellness ****, rywalizowali ze sob± najlepsi kucharze z ca³ej Polski, zakwalifikowani do fina³u XII Konkursu W³oskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Tym razem zadaniem zawodników by³o przygotowanie w³oskiego risotto oraz dania g³ównego z dowolnie wybranym elementem królika.
Do udzia³u w konkursie stawi³o siê dwana¶cie profesjonalnych ekip kucharskich z najlepszych restauracji w Polsce, w tym m.in. z Sopotu, Bydgoszczy, Krakowa, Lublina, Wadowic, Zakopanego, Miêdzyzdrojów. Obok zawodowców, swoje umiejêtno¶ci w przygotowywaniu risotto, demonstrowali zaproszone przez organizatorów osobowo¶ci polskiej sceny muzycznej, aktorskiej i dziennikarskiej, pasjonaci kuchni w³oskiej: Zygmunt Chajzer, Pawe³ Stasiak, Tomasz Koz³owicz, Micha³ Fajbusiewicz, Andrzej Grabarczyk, Zbigniew Buczkowski, Krzysztof Janczar, Bartosz ¯ukowski i Leszek Wi¶niewski.
Po d³ugich obradach, za najlepsz± ekipê profesjonalistów, jury degustacyjne w sk³adzie: Jerzy Pasikowski, Andrea Camastra, Andrzej Polan, Kurt Scheller, Teofilos Vafdis, C-Michel Labarre, Krzysztof Szulborski, Monika Ignaciuk, Wies³aw Bober, Zbigniew Kopycki, Piotr Saba³a, Tomasz Pawlusek, Piotr Bassara i Jacek Kempa uzna³o dania przygotowane przez Dariusza Cygana i Paw³a Ga³eckiego z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, którzy wyprzedzili na podium Konrada Stybê i £ukasza Niziñskiego z Restauracji Scandale Royal w Krakowie oraz Przemys³awa ¯urka i Micha³a £akomego z Blue Diamond Hotel SPA w Trzebownisku.
Jury wysoko oceni³o przede wszystkim kreatywno¶æ dru¿yn i estetykê podania dañ, odpowiedni dobór poszczególnych sk³adników, smak, profesjonalny sposób realizowania potraw i odpowiednio u¿yte produkty. Nie bez znaczenia by³ czas przygotowania dañ - na przygotowanie o¶miu talerzy risotto i o¶miu dañ g³ównych zawodnicy mieli 90 minut, a za ka¿de piêæ minut spó¼nienia otrzymywali punkty karne.
Dla nas W³ochów, ry¿ jest pierwszym daniem. W Polsce wci±¿ jeszcze funkcjonuje jako dodatek. Chcemy zmieniæ to przekonanie i pokazaæ, ¿e kuchnia w³oska to kuchnia pe³na bogactw - wykorzystujmy wiêc dziczyznê, warzywa, ryby, zio³a, przyprawy. Przyrz±dzaj±c nawet tak proste danie jak risotto, mo¿na siê bawiæ smakami. Ale, uwa¿ajmy - przygotowanie odpowiednio doprawionego, smacznego dania jest sztuk±, z któr± czêsto przegrywaj± nawet najlepsi - podkre¶li³ na zakoñczenie kulinarnych zmagañ Giancarlo Russo, organizator wydarzenia.
W¶ród gwiazd pierwsze miejsce zaj±³ Zygmunt Chajzer, który pokona³ Leszka Wi¶niewskiego i Andrzeja Grabarczyka. Gwiazdy oceniane by³y przez przedstawicieli Sponsorów i Partnerów wydarzenia, w tym przez Cz³onka Zarz±du Grupy Polskie Sk³ady Budowlane, w³a¶ciciela Hotelu S³oneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness ****, Pana Miros³awa Lubarskiego ,Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Pana Waldemara Sikorê, Kierownika Marketingu marki Philipiak Milano, Pania Annê Wójcik, Kierownika Marketingu marki Mille Sapori Pana Massimiliano Marchese, Przedstawiciela marki Winterhalter Pani± Monikê Chojnick± ,Kierownika Marketingu marki Prymat Pana Filipa Lato oraz profesjonalnych jurorów technicznych Pana Marcina Budynka, Krzysztofa Gawlika, Dariusza Ratuszniaka, Andrzeja £awniczaka i Janusza Pyrê.
Przy podejmowaniu decyzji jury bra³o pod uwagê przede wszystkich smak dañ przygotowywanych przez gwiazdy, estetykê podania oraz dobór sk³adników. Na przygotowanie dziewiêciu talerzy risotto zawodnicy mieli godzinê.
Go¶cie przybywaj±cy na uroczysta galê zostali powitani wysokiej jako¶ci winem musuj±cym Ferrari Trento , a ceremonii rozdania nagród nie by³o koñca. Zwyciêzcy konkursów otrzymali m.in. nagrody pieniê¿ne, medale z prawdziwych kruszców, puchary oraz wiele nagród ufundowanych przez Patronów i Sponsorów wydarzenia.
Czê¶æ oficjaln± Gali zakoñczy³y wystêpy zespo³u Papa D oraz w³oskiego artysty Thomasa Grotto. Wszyscy bawili siê do bia³ego rana przy wy¶mienitych w³oskich daniach przygotowanych przez za³ogê Patryka Kotarby, Szefa Kuchni Hotelu S³oneczny Zdrój Medical SPA&Wellness **** , nadzorowanych przez Giancarlo Russo. Wyborne i finezyjne desery przygotowa³a Monika Ignaciuk z firmy Ambasador 92.
Stanowiska konkursowe zosta³y przygotowane przez firmê RM Gastro Producenta Urz±dzeñ Gastronomicznych, a stanowiska konkursowe dla gwiazd zosta³y wyposa¿one w naczynia do gotowania przez firmê Philipiak Milano.
Talerze z serii Churchil Raku i Churchil Studio na których uczestnicy prezentowali dania konkursowe udostêpni³a firma Dajar Horeca.
Przepiêkne marynarki konkursowe dla uczestników i jurorów uszy³a i ufundowa³a firma Cheman.
Kompleksowe wyposa¿enie bankietowe udostêpni³a wypo¿yczalnia gastronomiczna Gastro Magic Service.
Organizatorzy Konkursu: GRG Giancarlo Russo, PSB Polskie Sk³ady Budowlane, Hotel S³oneczny Zdrój Hotel Medical SPA & Wellness ****.
Patronat Honorowy: Ambasada W³och w Polsce, Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój Pan Waldemar Sikora.
Patronat Merytoryczny: Federazione Italiana Cuochi, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Chef’s Club of Greece Poland Branch Office.
Sponsorzy: Philipiak Milano, Mille Sapori, Winterhalter, Prymat, Gastro Magic Service, RM Gastro, Cheman, Janex, Ferrari Trento, Partner Center, Toruñskie Wódki Gatunkowe, ¯ywiec Zdrój, Evian, Badoit, Dajar Horeca, Oerlemans, Intereuropol, Aviko, Fabryka We³ny Hotel&Spa, Kapitan Pirat, Monini, Ambasador 92, Marek Chmielewski – Hops Tade Company.
Patroni medialni: Kuchnia+, ngastro.pl, gastrona.pl, papaja.pl, wszystkodlakucharzy.com, VIP Magazyn, Fakty Magazyn Gospodarczy Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegl±d Gastronomiczny, Biznes Restauracje &Catering, Szef Kuchni.
Konkurs i uroczyst± galê prowadzili: Pawe³ Pochwa³a i Zygmunt Chajzer.
W konkursie „Arte Culinaria Italiana” udzia³ wziêli:
********************************************************
NAGRODY DLA KUCHARZY KONKURSU DLA PROFESJONALISTÓW.
............................................................................................................................................
Medale wykonane s± z prawdziwych kruszców.
*************************************************************************************
NAGRODY DLA UCZESTNIKÓW KONKURSU DLA GWIAZD.
.............................................................................................................................................................
Wszyscy uczestnicy konkursów otrzymali pami±tkowe dyplomy i drobne upominki od sponsorów: Prymat, Winterhalter, ¯ywiec Zdrój, Kapitan Pirat.
Dziêkujemy wszystkim za udzia³ i ogromn± pomoc w zorganizowaniu XII Konkursu W³oskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana„ Giancarlo Russo i Patryk Kotarba.
zapraszamy na: https://www.facebook.com/Arte-Culinaria-Italiana-153981741765369/ relacja filmowa: