XIII edycja ogólnopolskiego konkursu w³oskiej sztuki kulinarnej Arte Culinaria Italiana
– rozstrzygniêta.
W sobotê, 10 marca 2018 roku, w Trzebownisku ko³o Rzeszowa, w hotelu Blue Diamond Active Spa odby³o siê wielkie ¶wiêto kuchni w³oskiej. Organizatorem i pomys³odawc± Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni, Giancarlo Russo.
Wydarzenie patronatem objê³a miêdzy innymi Ambasada Republiki W³oskiej w Warszawie, a sponsorem strategicznym by³a marka Barilla.
Partonem konkursu by³a Bellavita Warsaw Expo 2018. Relacja filmowa:
W konkursie wziê³o 12 profesjonalnych ekip z ca³ej Polski. Zadaniem by³o przygotowanie dwóch potraw: pierwszej na bazie makaronu Barilla i drugiej – miêsnej z wykorzystaniem rostbef Soko³ów. Popisowe dania ocenia³o jury profesjonalne degustacyjne w sk³adzie: Andrzej Polan, Kurt Sheller, Teofilos Vafidis, Wies³aw Bober,Jaros³aw Usciñski, Dariusz Zahorañski oraz jury profesjonalne techniczne - Tomasz Purol ,Patryk Kotarba, Dawid £agowski, Zbigniew Kopycki pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego.
Jury i laureaci konkursu Arte Culinaria Italiana 2018.
Jurorzy nie mieli ³atwego zadania, wszyscy uczestnicy bowiem prezentowali niezwykle wysoki poziom. Zwyciêska dru¿yna zosta³a jednak wybrana jednog³o¶nie. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2018 wygra³a reprezentacja hotelu Lemon Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon. Jedyne panie bior±ce udzia³ konkursie zachwyci³y jury swoim spaghetti z langustynkami i rostbefem z pieczonym fenku³em. Drugie miejsce zajêli Przemys³aw Bednarz i £ukasz Fabiszewski z hotelu Bonifacio z Sochocina, na trzecim za¶ uplasowa³ siê Jakub Ho³ota i Rafa³ Ku¼niar z restauracji KUKNUK w Rzeszowie.
-
- Zwyciê¿czynie konkursu: Iwona Tomasiak i Teresa Salamon,
- Miejsce II – Przemys³aw Bednarz i £ukasz Fabiszewski,
- Miejsce III – Jakub Ho³ota i Rafa³ Ku¼niar
Konkurs mia³ charakter otwarty dla zwiedzaj±cych, którzy licznie przybyli by podziwiaæ prawdziwych szefów kuchni w akcji lub te¿ spotkaæ znane postacie ze ¶wiata telewizji i sportu.
W ramach Arte Culinaria Italiana odby³ siê tak¿e konkurs gwiazd, które tak¿e mia³y okazjê sprawdziæ siê w roli kucharzy. Druzyny gwiazd przygotowywa³y makaron bezglutenowylub pe³noziarnisty marki Barilla z obowi±zkowym u¿yciem wo³owiny bawette odmarki Soko³ów. Mieli¶my okazjê podziwiaæ kulinarne popisy dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera, redaktora Tomasza Lachowicza, aktora Tomasz Koz³owicza, wokalisty Paw³a Stasiaka czy mistrza ¶wiata z 2014 roku w siatkówce – Krzysztofa Ignaczaka. W¶ród gwiazd triumfowa³ team Tomasza Koz³owicza. Drugie miejsce zajê³a dru¿yna Zygmunta Chajzera, trzecie za¶ zaj±³ Pawe³ Stasiak i jego siostra Daria. Gwiazdy by³y oceniane przed dwa sk³ady jurorów-jury degustacyjne VIP w sk³adzie: Zbigniew Kloc- w³asciciel hotelu Blue Diamond,S³awomir Barczak- dyrektor hotelu Blue Diamond, Les³aw Ku¼niar – wójt gminy Trzebownisko, Wojciech Chojnicki – prezes firmy Winterhalter, Karolina Dmochowska- ekspert ds. marki Barilla, Ma³gorzata Piotrowska- dyrektor marketingu firmy Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski – dyrektor sprzeda¿y firmy Soko³ów oraz jury profesjonalne techniczne reprezentowane przez Andrzeja ³awniczaka, Micha³a Markowicza, Dariusza Ratuszniaka i Jacka Kempê.
Specjalne wyró¿nienie „Master of Pasta” dla kapitana zespo³u, który stworzy³ najciekawsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla, wrêczane by³o w ramach Arte Culinaria Italiana po raz pierwszy. Nagrodê specjaln± „Master of Pasta“ za najlepsze danie z wykorzystaniem makaronu Barilla, otrzyma³ Pawe³ Ga³ecki z restauracji Piano w Lublinie. Kucharz we¼mie udzia³ w eliminacjach do Pasta World Championship – presti¿owego miêdzynarodowego konkursu kulinarnego, organizowanego przez Academiê Barilla w Mediolanie.
Polska po raz drugi zosta³a zaproszona do udzia³u w Pasta World Championship. W tym roku konkurs odbêdzie siê w pa¼dzierniku, kiedy to do W³och zjad± kulinarni mistrzowie z ca³ego ¶wiata.
Po czê¶ci oficjalnej wszyscy uczestnicy konkursu bawili siê do bia³ego rana przy muzyce w³oskiego artysty LP Luigi Pagano oraz wysmienitych trunkach i w³oskich daniach przygotowanych przez szefów kuchni Patryka Mach i Przemys³awa ¯urka z Hotelu Blue Diamond Active SPA ****, nadzorowanych przez Giancarlo Russo. Konkurs i uroczyst± galê prowadzili: Pawe³ Pochwa³a i Zygmunt Chajzer.
Stanowiska konkursowe zosta³y przygotowane przez firmê GASTRO MAGIC SERVIS ORAZ CONVOTHERM I GARLAND.
Stanowisko myj±ce zosta³o przygotowane przez firmê WINTERHALTER.
Stanowiska konkursowe w naczynia do gotowania dla Gwiazd wyposa¿y³a firma GASTRO MAGIC SERVICE.
Talerze z serii Churchill na których ekipy profesjonalistów I Gwiazd prezentowa³y dania konkursowe udostêpni³a firma DAJAR HORECA.
Marynarki i zapaski dla uczestników i jurorów konkursu uszy³a i ufundowa³a firma CHEMAN.
Zapaski dla uczestników Gwiazd ufundowa³a firma BARILLA.
W XIII konkursie „Arte Culinaria Italiana” udzia³ wziêli:
1. RESTAURACJA KUKNUK **** - RZESZÓW www.kuknuk.pl
-
- Jakub Ho³ota
- Rafa³ Ku¼niar
2. RESTAURACJA ENOTEKA PERGAMIN ****-KRAKÓW www.enotekapergamin.pl
-
- Mateusz Guzik
- Rafa³ Tobiasz
3. HOTEL BONIFACIO**** - SOCHOCIN www.hotelbonifacio.pl
-
- Przemys³aw Bednarz
- £ukasz Fabiszewski
4. HOTEL CENTRUM *** – SOSNOWIEC www.hotelcentrumsosnowiec.pl
-
- Bart³omiej Kornacki
- Przemys³aw Go¶ciniak
5. RESTAURACJA PONIDZIE HOTEL S£ONECZNY ZDRÓJ **** – BUSKO ZDRÓJ www.slonecznyzdroj.pl
-
- Hubert Misterkiewicz
- £ukasz Wolny
6. LEMON RESORT SPA **** - GRÓDEK NAD DUNAJCEM www.lemonresort.pl
-
- Iwona Tomasiak
- Teresa Salamon
7. RESTAURACJA SAFRAN HOTEL RADO ****– WOLA CHORZELOWSKA www.hotelrado.pl
-
- Kamil T³uczek
- Krzysztof Ch³opek
8. HOTEL RESTAURACJA WAWRZYNIAK**** – KROTOSZYN www.wawrzyniak.net.pl
-
- Tomasz Ptak
- Arkadiusz Marcisz
9. HERON LIFE HOTEL*****- GRÓDEK NAD DUNAJCEM www.heron-hotel.com
-
- Dominik £ukasik
- Micha³ Ciszek
10. HOTEL CZARNY POTOK RESORT SPA &CONFERENCE **** - KRYNICA ZDRÓJ www.hotelczarnypotok.pl
-
- Wojciech Kotula
- Piotr Orzech
11. HOTEL RESTAURACJA PIANO *** - LUBLIN www.piano-lublin.pl
-
- Pawe³ Ga³ecki
- Dariusz Cygan
12. HOTEL KOSSAK **** - KRAKÓW www.hotelkossak.pl
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
NAGRODY KONKURSOWE DLA PROFESJONALISTÓW.
Nagroda Specjalna „Master of Pasta”
-
- Nagroda specjalna ufundowana przez markê Barilla za najlepszy konkursowy makaron przygotowany przez kucharzy profesjonalistów to zaproszenie do eliminacji w konkursie Pasta World Championship. Kapitan zespo³u otrzyma³ tytu³ Master of Pasta.
I MIEJSCE
-
- Dyplomy za zajêcie I miejsca,
- Medale za zajêcia I miejsca od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
- Czek z nagrod± pieniê¿n± w ³±cznej wysoko¶ci 1500 PLN,
- Puchar Konkursowy za zajêcie I miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
- Puchar Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
- Miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
- Upominkowe skrzynie od marki Barilla,
- Wycieczka do fabryki Convotherm w Niemczech od marki Convotherm
- Vouchery z pakietem weekendowym dla 2 osób w Hotelu Blue Diamond,
- Voucher od firmy Prymat na kwotê 1000 z³,
- Voucher od firmy ¯ywiec Zdrój na kwotê 1500 z³,
- Gift pack od firmy Dajar
- Gift pack od firmy Wine Direct by Partner Center
- Upominki od Wójta Gminy Trzebownisko.
II MIEJSCE
-
-
- Dyplomy za zajêcie II miejsca
- Medale za zajêcia II miejsca od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
- Czek z nagrod± pieniê¿n± w ³±cznej wysoko¶ci 1000 PLN,
- Puchar Konkursowy za zajêcie II miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
- Miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
- Upominkowe skrzynie od marki Barilla,
- Vouchery z pakietem weekendowym dla 2 osób w Hotelu Blue Diamond,
- Voucher od firmy Prymat na kwotê 800 z³,
- Voucher od firmy ¯ywiec Zdrój na kwotê 1000 z³,
- Gift pack od firmy Dajar
- Gift pack od firmy Wine Direct by Partner Center.
III MIEJSCE
-
- Dyplomy za zajêcie III miejsca
- Medale za zajêcia III miejsca od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
- Czek z nagrod± pieniê¿n± w ³±cznej wysoko¶ci 500 PLN
- Puchar Konkursowy za zajêcie III miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
- Miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
- Upominkowe skrzynie od marki Barilla,
- Vouchery z pakietem weekendowym dla 2 osób w Hotelu Blue Diamond,
- Voucher od firmy Prymat na kwotê 500 z³,
- Voucher od firmy ¯ywiec Zdrój na kwotê 500 z³
- Gift pack od firmy Dajar
- Gift pack od firmy Wine Direct by Partner Center
Ka¿da ekipa otrzyma³a pami±tkowe dyplomy oraz drobne upominki od sponsorów
-
- Gift pack od firmy Barilla
- Kuferki z przyprawami od firmy Prymat
- Gift pack od firmy Fanex
- Gift pack od firmy Soko³ów
- Gift pack od patrona medialnego Akademia Kulinarna.
++++++++++++++++++++++++++++++
NAGRODY KONKURSOWE DLA GWIAZD.
I MIEJSCE
-
- Dyplomy za zajêcie I miejsca
- miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
- Puchar Konkursowy za zajêcie I miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
- skrzynie upominkowe od marki Barilla,
- voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób w S³oneczny Zdrój Hotel Medical SPA &Wellness ,
- voucher na po³owy dorsza z marka kapitan Pirat
- upominki od marki Prymat,
- upominki od marki Dajar,
- upominki od marki Wine Direct by Partner Center
- upominki od Wójta Gminy Trzebownisko.
II MIEJSCE
-
- Dyplomy za zajêcie I miejsca
- miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
- Puchar Konkursowy za zajêcie II miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
- skrzynie upominkowe od marki Barilla,
- voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób w S³oneczny Zdrój Hotel Medical SPA &Wellness ,
- upominki od marki Prymat,
- upominki od marki Dajar,
- upominki od marki Wine Direct by Partner Center.
III MIEJSCE
-
- Dyplomy za zajêcie III miejsca
- miedziane garnki z logo konkursu od firmy Agnelli 1907
- Puchar Konkursowy za zajêcie III miejsca od fundatora marki Kapitan Pirat,
- skrzynie upominkowe od marki Barilla,
- voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób w S³oneczny Zdrój Hotel Medical SPA &Wellness ,
- upominki od marki Prymat,
- upominki od marki Dajar,
- upominki od marki Wine Direct by Partner Center.
Ka¿dy uczestnik konkursu dla Gwiazd otrzyma³ pami±tkowe dyplomy oraz upominki od sponsorów:
-
- Kuferki z przyprawami od firmy Prymat
- Gift pack od firmy Soko³ów
- Gift pack od firmy Fanex
- Gift pack od firmy Wine Direct by Partner Center.
............................................................................................................................................................
Dziêkujemy wszystkim za udzia³ i ogromn± pomoc w zorganizowaniu XIII Konkursu W³oskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana„
-
- Giancarlo Russo
- Edyta i S³awomir Barczak
- Zbigniew Kloc
Zapraszamy na pe³n± relacjê na www.facebook.com/Arte-Culinaria-Italiana-153981741765369/.
Relacja filmowa: