XV Konkurs W³oskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” rozstrzygniêty
W dniu 22 wrze¶nia 2020 roku odby³o siê w³oskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady W³oskiej w Warszawie, Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, patronatem merytorycznym Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
Jubileuszowa edycja konkursu odby³a siê w Hotelu ****S³oneczny Zdrój Medical SPA & Wellness, który po raz drugi by³ partnerem tego konkursu. Organizatorem i pomys³odawc± Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo.
W konkursie wziê³o 11 profesjonalnych ekip z ca³ej Polski. Zadaniem kucharzy by³o przygotowanie w ci±gu 120 minut trzech potraw : pierwszej makaronu ( z obowi±zkowym wykorzystaniem makaronu Perino ), drugiej miêsnej-polêdwicy Wellington ( z obowi±zkowym wykorzystaniem polêdwicy wo³owej Soko³ów oraz deseru ( z obowi±zkowym wykorzystaniem bazy deserowej Debic ).
Popisowe dania ocenia³o jury profesjonalne degustacyjne ( kucharze i cukiernicy ) pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego w sk³adzie: Robert Sowa, Janusz Profus, Przemys³aw Chudio,Piotr Sabala oraz jury profesjonalne techniczne – Waldemar Ho³ówka, Mariusz Gachewicz, Miros³aw Cio³ak, Janusz Garncarczyk.
Jurorzy nie mieli ³atwego zadania, bowiem wszyscy uczestnicy przygotowali ciekawe i kreatywne dania.
Konkurs Arte Culinaria Italiana 2020 wygra³a reprezentacja Restauracji Il Padrino z Poznania. Panowie przygotowali: pappardelle z borowikiem w sosie ma¶lano-winnym z ¿ó³tkiem sous-vide, polêdwicê Wellington z pieczarkami portobello i szpinakiem serwowan± z polent±, marchewk±,musem pietruszki i sosem demi glace. Na deser przygotowali mus bazyliowy i czekoladowe amaretto na ciastku z bia³ej czekolady.
Drugie miejsce zajê³a Restauracja Bia³a Ró¿a z Krakowa, a na trzecim miejscu uplasowali siê kucharze z Blue Diamond Hotel- Nowa Wie¶ k. Rzeszowa.
Konkurs mia³ charakter otwarty dla zwiedzaj±cych, którzy licznie przybyli by podziwiaæ prawdziwych szefów kuchni w akcji lub te¿ spotkaæ znane postacie ze ¶wiata telewizji.
W ramach Arte Culinaria Italiana odby³ siê tak¿e konkurs gwiazd, które mia³y okazjê sprawdziæ siê w roli kucharzy. Dru¿yny gwiazd przygotowywa³y do oceny jury dwa autorskie dania w czasie regulaminowym 120 minut. Pierwsze danie- makaron Perino z u¿yciem polêdwiczki wieprzowej Soko³ów, oraz deser z wybranego produktu Debic oraz dowolnych sk³adników.
Mieli¶my okazjê podziwiaæ kulinarne popisy znanych wokalistek- Izabeli Trojanowskiej i Wandy Kwietniewskiej, muzyków Paw³a Stasiaka i Luigi Pagano, mistrzyni w boksie Agnieszki Rylik, dziennikarza Zygmunta Chajzera oraz aktorów Laury £±cz, Joanny Kurowskiej, Tomasza Koz³owicza i Sebastiana W±troby. Gwiazdy gotowa³y w teamach z bliskimi im osobami.
W¶ród gwiazd triumfowa³a ekipa Paw³a Stasiaka. Drugie miejsce zajê³a dru¿yna Sebastiana W±troby, trzecie za¶ zajê³a dru¿yna Tomasza Koz³owicza.
Gwiazdy by³y oceniane przez jury degustacyjne VIP w sk³adzie: Grzegorz R±pel – Dyrektor Hotelu S³oneczny Zdrój, S³awomir Grzyb – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, Albert Szpindowski – Dyrektor ds. Sprzeda¿y i Rozwoju marki Perino, Piotr Wieczorek- Prezes Zarz±du marki Gastro Magic Service, Micha³ Graca – Regionalny Dyrektor sprzeda¿y marki Winterhalter, Marcin Wajda- Dyrektor Marketingu marki Winterhalter i Classeq, Ksenia Pieczyñska- Pastry Advisor marki Debic oraz Krzysztof Remiszewski - Dyrektor Food Service marki Soko³ów.
Profesjonalne jury techniczne reprezentowane by³o przez Dariusza Ratuszniaka, Jacka Kempê i Wojciecha Harapkiewicza.
Po czê¶ci oficjalnej , podczas której zosta³a wrêczona niezliczona ilo¶æ podziêkowañ, nagród, dyplomów, pucharów i upominków, wszyscy uczestnicy spotkali siê na w³oskiej kolacji przygotowanej przez zespó³ kucharzy z Hotelu S³oneczny Zdrój oraz muzyce w³oskiego artysty LP Luigi Pagano.
Konkurs i Galê Zwyciêzców prowadzili: Pawe³ Pochwa³a i Zygmunt Chajzer.
W XV konkursie „Arte Culinaria Italiana” udzia³ wziêli:
Sponsorami konkursu byli:
Perino, Winterhalter, Classeq, Gastro Magic Service, Debic, Polskie Sk³ady Budowlane, Cheman, Soko³ów, Alva, Monini, Prymat, Dilmah, Saquella, Stock, Wine Direct by Partner Center, North Coast, Castelli, Melvit, Janex, Fanex,Fruits,Inter Europol, Etna, 123gastro.pl,Wimal Kapitan Pirat, Pasticceria Mignon, Hotel Blue Diamond Hotel Fabryka We³ny, Hotel Platinum Mountain, Marek Chmielewski. Partnerem technicznym by³a firma Convotherm.
Patronami medialnymi konkursu byli:
Kuchnia +, VIP Magazyn, Fakty Magazyn Gospodarczy, Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegl±d Gastronomiczny, Nowo¶ci Gastronomiczne, Szef Kuchni, Restauracja, Magazyn Gourmet newsgastro.pl, gastrona.pl, papaja.pl, horecanet.pl, kucharze.pl, madeinswietokrzyskie, obrazsmaku.tv, busko.com.pl, infobusko.pl, ponidzie.tv
W konkursie wziê³o udzia³ 12 profesjonalnych ekip z ca³ej Polski. Zadaniem kucharzy by³o przygotowanie w ci±gu 90 minut dwóch potraw : pierwszego dania ( z obowi±zkowym wykorzystaniem makaronu lub ravioli Perino ), drugiego dania miêsnego ( z obowi±zkowym wykorzystaniem rostbef wo³owy SNS Soko³ów).