XIV Konkurs W³oskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” rozstrzygniêty.
W dniu 23 lutego 2019 roku odby³o siê w³oskie wydarzenie kulinarne pod honorowym patronatem Ambasady W³oskiej w Warszawie, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels , patronatem merytorycznym Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Greckiego Stowarzyszenia Kucharzy Poland Branch Office oraz z udzia³em Partnera konkursu Bellavita Expo The Excellence of Italy Warsaw 2019. Konkurs odby³ siê w Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT w Augustowie, który by³ wspó³organizatorem konkursu. Organizatorem i pomys³odawc± Arte Culinaria Italiana jest znany szef kuchni Giancarlo Russo. Relacja filmowa:
W konkursie wziê³o 12 profesjonalnych ekip z ca³ej Polski. Zadaniem kucharzy by³o przygotowanie dwóch potraw: pierwszej na bazie makaronu Perino i drugiej – miêsnej z wykorzystaniem rostbef sezonowany na sucho Soko³ów. Obowi±zkowo ekipy u¿y³y wybrany produkt firmy Debic. Popisowe dania ocenia³o jury profesjonalne degustacyjne w sk³adzie: Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorañski ,Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne – Jan Filipczyk, Piotr Sabala, Jacek Kempa, Dariusz Ratuszniak, Krzysztof Gradzewicz pod przewodnictwem prezesa Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Krzysztofa Szulborskiego.
Jurorzy nie mieli ³atwego zadania, bowiem wszyscy uczestnicy przygotowali ciekawe i kreatywne dania. Konkurs Arte Culinaria Italiana 2019 wygra³a reprezentacja restauracji Ed Red z Warszawy – Bartosz Bia³y i £ukasz Kostrzewski. Panowie przygotowali spaghetti alla chitarra con cozze oraz rostbef na tagliatelle z cukinii ze skwarkami z homara na collie pomidorowo-balsamicznym. Drugie miejsce zajê³y panie z hotelu Lemon Resort Spa z Gródka nad Dunajcem – Iwona Tomasiak i Teresa Salamon, a na trzecim miejscu uplasowa³ siê Szymon Szlendak i Tomasz Karoñ z restauracji Oleska 102 z Opola.
Konkurs mia³ charakter otwarty dla zwiedzaj±cych, którzy licznie przybyli by podziwiaæ prawdziwych szefów kuchni w akcji lub te¿ spotkaæ znane postacie ze ¶wiata telewizji .
W ramach Arte Culinaria Italiana odby³ siê tak¿e konkurs gwiazd, które mia³y okazjê sprawdziæ siê w roli kucharzy. Dru¿yny gwiazd przygotowywa³y do oceny jury jedno autorskie danie- makaron Perino z u¿yciem jednominutowego steku wo³owego Soko³ów, wybranego produktu Debic oraz dowolnych sk³adników.
Mieli¶my okazjê podziwiaæ kulinarne popisy znanych wokalistek i wokalisty- Izabeli Trojanowskiej, Wandy Kwietniewskiej i Paw³a Stasiaka, w³oskiego muzyka Luigi Pagano, dziennikarza i prezentera Zygmunta Chajzera oraz aktorów Tomasza Koz³owicza i Sebastiana W±troby. Gwiazdy gotowa³y w teamach z bliskimi im osobami.
W¶ród gwiazd triumfowa³a ekipa Wandy Kwietniewskiej. Drugie miejsce zajê³a dru¿yna Izabeli Trojanowskiej, trzecie za¶ zajê³a dru¿yna Zygmunta Chajzera.
Gwiazdy by³y oceniane przed dwa sk³ady jurorów-jury degustacyjne VIP w sk³adzie: El¿bieta Lendo – Cz³onek Zarz±du Harmony Polish Hotels, Miros³aw Karolczuk- Burmistrz miasta Augustów, Marcin M±czyñski – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Soko³owski – Prezes Zarz±du marki Perino, Monika Chojnicka- p/o Prezesa Zarz±du marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarz±du marki Alva, Ma³gorzata Piotrowska- Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski - Dyrektor Food Service marki Soko³ów oraz jury profesjonalne techniczne reprezentowane przez Andrzeja £awniczaka, Patryka Kotarbê, Janusza Garncarczyka i Wies³awa Bober.
Po czê¶ci oficjalnej , podczas której zosta³a wrêczona niezliczona ilo¶æ nagród ,dyplomów, pucharów i upominków, wszyscy uczestnicy konkursu bawili siê przy muzyce w³oskiego artysty LP Luigi Pagano oraz wy¶mienitych trunkach i smakowitych w³oskich daniach. Konkurs i uroczyst± galê prowadzili: Pawe³ Pochwa³a i Zygmunt Chajzer.
W XIV konkursie „Arte Culinaria Italiana” udzia³ wziêli:
-
- Restauracja Zielona Górka- Pabianice-Dawid Pluta, Jêdrzej Lewandowski
- Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem-Iwona Tomasiak ,Teresa Salamon
- Restauracja Bistro Rój – Warszawa-Przemys³aw £yszkowski, Przemys³aw B³aszczyk
- Restauracja U Bielawnego – Krotoszyn-Tomasz Ptak ,Bart³omiej Gniazdowski
- Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz-Sebastian Szynkiewicz, Patrycja Reichm
- Restauracja Oleska 102 – Opole- Szymon Szlendak, Tomasz Karoñ
- Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków- Mateusz Guzik,Rafa³ Tobiasz
- Hotel Restauracja Piano- Lublin- Piotr Huszcz ,Pawe³ Ga³ecki
- Restauracja Scandale Royal – Kraków-Tobiasz Dziura, £ukasz Niziñski
- Restauracja Chocho³owy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa- Tomasz Kowal ,Kamil Miszczyk
- Restauracja Ed Red – Warszawa-Bartosz Bia³y, £ukasz Kostrzewski
- Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Bia³ystok- Angelo Colombo, Mateusz Niena³towski
Sponsorami konkursu byli:
Perino, Winterhalter, Gastro Magic Service, ChemaN, Monini, Debic, Soko³ów, Agnelli Since 1907, Prymat, ¯ywiec Zdrój, Evian, Badoit, Janex, Bukat, Dilmah, Saquella, saska, Stock84, Wine Direct by Partner Center, North Coast, Castelli,Inter Europol, Oerlemans, Fanex, Farm Frites, Etna Import Export, 123gastro,pl, Kapitan Pirat, Wimal, J&J Zbigniew Jurewicz, Hotel S³oneczny Zdrój, Hotel Blue Diamond, Hotel Fabryka We³ny.
Patronami medialnymi konkursu byli:
Kuchnia +,Radio 5,Horeca Radio, Vip magazyn,Fakty Magazyn Gospodarczy, Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegl±d Gastronomiczny, Szef Kuchni, Nowo¶ci Gastronomiczne, ¦wiat Hoteli, Restauracja, Magazyn Gourmet,Newsgastro.pl,Gastrona.pl, Papaja.pl, Radio5.com.pl, kucharze.pl, horecanet.pl, horecabc.pl
Serdecznie dziêkujemy wszystkim Pañstwu za wspó³pracê oraz gor±co gratulujemy uczestnikom i zwyciêzcom.
Zapraszamy na relacjê konkursu na www.facebook.com/Arte-Culinaria-Italiana/.
-
- Giancarlo Russo
- Andrzej Burkiewicz
Nagrody konkursowe dla profesjonalistów.
I MIEJSCE
-
- Dyplomy za zajêcie I miejsca,
- Puchar i Medale za zajêcia I miejsca od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
- Puchar za zajêcie I miejsca od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
- Puchar Konkursowy za zajêcie I miejsca od firmy Kapitan Pirat,
- Certyfikat na udzia³ w Tagach Bellavita Expo Warsaw 2019 -live cooking
- Patelnie indukcyjne 28 cm od firmy Agnelli 1907
- Profesjonalny zestaw 7 stalowych no¿y wyprodukowanych w Japonii od firmy Perino,
- Voucher od firmy Prymat na kwotê 1000 z³,
- Voucher od firmy ¯ywiec Zdrój na kwotê 1500 z³,
- Voucher od firmy Soko³ów na kwotê 1000 z³
- Upominki od firmy Alva
- Zestawy ma³ej chemii od firmy Winterhalter,
- Jim Beam White od firmy Saska
- Wina od firmy Wine Direct by Partner Center (Elwira Piku³a Parner ds. kluczowych klientów)
- Wina od firmy North Coast
- Upominki od firmy Debic
- Zestawy oliw od firmy Monini
- Upominki od firmy Dilmah
- Upominki od firmy Fanex
II MIEJSCE
-
- Dyplomy za zajêcie II miejsca
- Medale za zajêcia II miejsca od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
- Puchar Konkursowy za zajêcie II miejsca od firmy Kapitan Pirat,
- Certyfikat na udzia³ w Tagach Bellavita Expo Warsaw 2019 -live cooking
- Rondle L od firmy Agnelli 1907
- profesjonalny zestaw 4 stalowych no¿y wyprodukowanych w Japonii od firmy Perino,
- Voucher od firmy Prymat na kwotê 800 z³,
- Voucher od firmy ¯ywiec Zdrój na kwotê 1000 z³,
- Voucher od firmy Soko³ów na kwotê 800 z³
- Upominki od firmy Alva
- Zestaw ma³ej chemii od firmy Winterhalter,
- Jim Beam White od firmy Saska
- Wina od firmy Wine Direct by Partner Center (Elwira Piku³a Parner ds. kluczowych klientów)
- Wina od firmy North Coast
- Upominki od firmy Debic
- Upominki od firmy Dilmah
- Upominki od firmy Fanex
III MIEJSCE
-
- Dyplomy za zajêcie III miejsca
- Medale za zajêcia III miejsca od Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
- Puchar Konkursowy za zajêcie III miejsca od firmy Kapitan Pirat,
- Certyfikat na udzia³ w Tagach Bellavita Expo Warsaw 2019 -live cooking
- Rondle 1,5 l od firmy Agnelli 1907
- profesjonalny nó¿ wyprodukowany w Japonii od firmy Perino,
- Voucher od firmy Prymat na kwotê 500 z³,
- Voucher od firmy ¯ywiec Zdrój na kwotê 500 z³
- Voucher od firmy Soko³ów na kwotê 500 z³
- Upominki od firmy Alva
- Upominki od firmy Winterhalter
- Jim Beam White od firmy Saska
- Wina od firmy Wine Direct by Partner Center (Elwira Piku³a Parner ds. kluczowych klientów)
- Wina od firmy North Coast
- Upominki od firmy Debic
- Upominki od firmy Dilmah
- Upominki od firmy Fanex
Ka¿da ekipa otrzyma pami±tkowe dyplomy oraz drobne upominki od sponsorów
-
- Upominki od firmy Alva
- Zestaw patelni od firmy Prymat
- Produkty firmowe od firmy Fanex
- Upominki od firmy Soko³ów
- Upominki od firmy Debic
Nagrody konkursowe dla Gwiazd.
I miejsce:
-
- Dyplom, Puchar Konkursowy fundatora marki Kapitan Pirat,
- Puchar konkursowy oraz zaproszenie z pakietem weekendowym w Hotelu Blue Diamond **** Active & SPA od w³a¶ciciela hotelu
- voucher od firmy Perino na kwotê 500 z³
- Rondle 3,3 l od firmy Agnelli 1907
- Jim Beam White od firmy Saska
- Wina od firmy Wine Direct by Partner Center( Elwira Piku³a Parner ds. kluczowych klientów)
- Wina od firmy North Coast
- Zestaw patelni od firmy Prymat,
- upominki od firmy Alva,
- upominki od firmy Soko³ów,
- upominki od firmy Debic,
- upominki od firmy Dilmah
- Zestawy oliw od firmy Monini
- Upominki od firmy Fanex
II miejsce:
-
- Dyplom, Puchar Konkursowy fundatora marki Kapitan Pirat,
- zaproszenie pakietem weekendowym w Hotelu S³oneczny Zdrój ****Hotel Medical SPA & Welness od Dyrektora hotelu
- voucher od firmy Perino na kwotê 350 z³
- Rondle 3,3 l od firmy Agnelli 1907
- Jim Beam White od firmy Saska
- Wina od firmy Wine Direct by Partner Center( Elwira Piku³aParner ds. kluczowych klientów)
- Wina od firmy North Coast
- Zestaw patelni od firmy Prymat,
- upominki od firmy Alva,
- upominki od firmy Soko³ów,
- upominki od firmy Debic,
- upominki od firmy Dilmah
- Upominki od firmy Fanex
III miejsce:
-
- Dyplom, Puchar Konkursowy fundatora marki Kapitan Pirat,
- zaproszenie z pakietem weekendowym w Fabryka We³ny **** Hotel & SPA ,
- voucher od firmy Perino na kwotê 200 z³
- Rondle 3,3 l od firmy Agnelli 1907
- Jim Beam White od firmy Saska
- Wina od firmy Wine Direct by Partner Center( Elwira Piku³aParner ds. kluczowych klientów)
- Wina od firmy North Coast
- Zestaw patelni od firmy Prymat,
- upominki od firmy Alva,
- upominki od firmy Soko³ów,
- upominki od firmy Debic,
- upominki od firmy Dilmah
- Upominki od firmy Fanex
Ka¿dy uczestnik konkursu dla Gwiazd otrzyma pami±tkowe dyplomy oraz upominki od sponsorów
-
- Upominki od firmy Alva
- Upominki od firmy Soko³ów
- Upominki od firmy Debic
Relacja filmowa: