15 . Silatelli con calamari e piselli / Makaron silatelli z kalmarami i zielonym groszkiem.
|
||
|
Składniki dla 4 osób:
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu spaghetti silatelli.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w plasterki czosnek. Kalmary oczyszczamy i tuby kalmarów kroimy w cienkie pierścienie, pozostawiamy w całości macki. Dodajemy do podsmażonego na patelni czosnku, następnie podlewamy winem białym, a kiedy wino wyparuje, dodajemy odcedzony z zalewy groszek. Podlewamy niewielką ilością gorącej wody. Dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki i gotujemy przez ok. 10-12 minut.
Przygotowany makaron silatelli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do przygotowanego sosu. Wykładamy na talerze dekorując listkami rukoli.
|
|
|