19 . Pappardelle tricolori con salmi di vitello / Trójkolorowy makaron pappardelle z
cielęciną
|
||
|
Składniki dla 4 osób:
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Semole dzielimy na trzy części ( 200 g na ciasto białe, 100g na ciasto zielone, 100 g na ciasto czerwone ).
Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto .
Do ciasta czerwonego dajemy tylko 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy
ciasto.
Do ciasta zielonego dajemy 1 żółtko i pokrojone w paski liście szpinaku ( uprzednio
liście wrzucamy na wrzątek na ok.1 minutę , odcedzamy i studzimy ), 10 g soli.
Produkujemy trójkolorowy makaron uzywając miksera cooking chef z przystawką do
makaronu pappardelle.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa (
marchew, seler naciowy i cebulę ). Podsmażamy przez około 5 minut ( jeśli potrzeba na patelnię dodajemy niewielką ilość wody ). Następnie dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę cielęcinę i podlewamy całość winem. Po wyparowaniu alkoholu dodajemy niewielką ilość wody oraz gałązkę rozmarynu. Solimy do smaku i dusimy całość jeszcze przez 5 minut.
Przygotowany makaron pappardelle gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do
sosu. Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan i wykładamy na talerze dekorując gałązką rozmarynu.
|
|
|