18 . Conchigliette e fagioli / Makaron conchigliette z czerwoną fasolą
|
||
|
Składniki dla 4 osób:
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Wyrabiamy ciasto i produkujemy makaron używając miksera cooking chef z
przystawką do makaronu conchigliette.
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy pokrojony w kostkę
boczek. Dodajemy także pokrojoną w kostkę cebulę, a w międzyczasie 1 puszkę fasolki blenderujemy na puszystą masę i dodajemy do podsmażonych składników. Na koniec wlewamy pulpę pomidorową i dopełniamy składniki wodą (ok. 700 ml). Następnie dokładamy liście bazylii w całości i solimy do smaku . Gotujemy na delikatnym ogniu przez ok.1 godzinę mieszając od czasu do czasu.
Przygotowany makaron conchigliette gotujemy około 4 minuty ( tak, aby był lekko
twardy – bardziej niż al dente ). Odcedzamy i dodajemy do garnka z sosem. Ponownie
gotujemy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojoną papryke ostrą ( w ilości wg uznania ) i wykładamy na talerze dekorując listkiem bazylii.
|
|
|