17 . Fusilli tricolori al gorgonzola e rucola / Trójkolorowy makaron fusilli w sosie z
sera gorgonzola z rukolą
|
||
|
Składniki dla 4 osób:
TECHNIKA PRZYGOTOWANIA
Semole dzielimy na trzy części (200 g na ciasto białe, 100g na ciasto zielone, 100 g na ciasto czerwone).
Do białego ciasta dodajemy 2 jaja i 20 g soli. Wyrabiamy ciasto.
Do ciasta czerwonego dajemy tylko 1 żółtko i koncentrat oraz 10 g soli. Wyrabiamy
ciasto.
Do ciasta zielonego dajemy 1 zółtko i pokrojone w paski liście szpinaku ( uprzednio liście wrzucamy na wrzątek na ok.1 minutę, odcedzamy i studzimy ), 10 g soli.
Produkujemy trójkolorowy makaron używając miksera cooking chef z przystawką do makaronu fusilli.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy gorgonzolę i czekamy do momentu
rozpuszczenia się sera. Dolewamy likieru, flamberujemy , a następnie dodajemy
śmietanę ( nie wolno doprowadzić do wrzenia ) i gotujemy do czasu uzyskania
kremowej konsystencji.
Przygotowany makaron fusilli gotujemy al dente i dodajemy na patelnię do sosu.
Mieszamy całość, dodajemy starty parmezan i wykładamy na talerze dekorując
listkami rukoli.
|
|
|